11/8/14

Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Πέρασαν 298 χρόνια αλλά οι κάτοικοι της Κέρκυρας συνεχίζουν σταθερά να γιορτάζουν κάθε χρόνο, στις 11 Αυγούστου, τη λύτρωση του νησιού από την τουρκική πολιορκία και την απειλούμενη οθωμανική κατάκτηση.

Σε ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου του 1716 τελέστηκε το πρωί μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος  με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου  κ. Ιγνατίου,
 Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου,   του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και του Βικαρίου Οδησσού Επισκόπου   κ.  Παντελεήμονος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, με επικεφαλής την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, όπως και πλήθος πιστών.

Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση στον τόπο της πολιορκίας, στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, ενώ σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή όπου η θεσμική θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία αμφισβητείται, όπως επίσης και η πίστη και η παράδοση του Ελληνισμού που θέλει Εκκλησία και Κοινωνία να πορεύονται με ενότητα και με σεβασμό στα όσα ο λαός μας έχει εντάξει στην καθημερινότητά του με πολλές θυσίες, το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα  γεννά μία μεγάλη ευθύνη σε όσους δεν θέλουν η κοινωνία μας να παραδοθεί στην πνευματική φτώχεια:  να διδάξουμε στα παιδιά μας την πίστη των Αγίων μας στο ζωντανό Θεό, όπως επίσης και να κρατήσουμε στη ζωή μας τις αξίες εκείνες που προστάτευσαν αληθινά το λαό μας.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας λιτανεύεται όχι απλώς για να διατηρηθεί μία παράδοση, αλλά για να γίνει υπενθύμιση του τρόπου ζωής που μας έδωσε την αληθινή ελευθερία. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Κέρκυρας, αλλά κυρίως τον λαό του Θεού που κατέκλυσε, παρά τη ζέστη, την μεγάλη διαδρομή της λιτανείας, δίνοντας με τον τρόπο του την απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Εκκλησία μπορεί να βγει από τη ζωή του τόπου μας..