14/1/15

Η Τουρκία σε άμεση σχέση με την συγκρότηση νέου ουκρανικού στρατού

Παντού έχουν βάλει το «χεράκι τους» οι Οθωμανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς για την συγκρότηση νέων ουκρανικών δυνάμεων, που ετοιμάζονται , σύμφωνα με πληροφορίες για επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα dailysabah.com. Υπενθυμίζουμε το  χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας, που αφορά την ανακίνηση θύματος Ατζαρίας ( Γεωργία), από την Τουρκία , στην οποία διαβιούν πολλές χιλιάδων τουρκογενών πληθυσμών. Θέλουμε να τονίσουμε δηλαδή, το πολύπλευρο τουρκικό «ενδιαφέρον» για μια τεράστια εδαφική  έκταση της πρώην ΕΣΣΔ.

Υπάρχουν δημοσιεύσεις στον ρωσικό τύπο,  που αναφέρουν μάλιστα και την ύπαρξη Τούρκων « εμπειρογνωμόνων», σε ουκρανικό έδαφος. Πιθανόν, να πρόκειται για τουρκικό ιδιωτικό στρατό με την επωνυμία SADAT.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν χρηματοδότηση , εξοπλισμό και εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους,  για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ,  δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία,  στο πρακτορείο Anadolu .

«Η Ουκρανία όμως δεν είναι έτοιμη ακόμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Sergei  Korsunsky. «Το κόστος της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι υψηλό, και ένα μέλος του ΝΑΤΟ,  πρέπει να προετοιμαστεί για να μπορέσει να συμμετέχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία δεν μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις ακόμη».

« Αλλά, η χώρα μου προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση « των ρωσικών επιδρομών» , στο έδαφός της,  επίσης συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ σχετικά με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, καθώς και με τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα διατεθούν από την συμμαχία, με σκοπό,  να βοηθήσουν την Ουκρανία σε αυτό σχέδιο» , δήλωσε ο  Korsunsky.

«Όταν η προετοιμασία ολοκληρωθεί, και βρεθούν τα κεφάλαια , τότε η Ουκρανία θα ξεκινήσει την διαδικασία για να συζητήσει  την ένταξη της  στο ΝΑΤΟ, υλοποιώντας την πρόθεση μας  », είπε ο ίδιος.

«Όταν δεχθήκαμε επίθεση στην ανατολική Ουκρανία , δεν διαθέταμε  σχεδόν καθόλου ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Korsunsky. Περιμέναμε σίγουρα ότι δεν χρειαζόταν να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, από την Δυτική Ευρώπη, και δεν περιμέναμε ποτέ επίθεση από την Ρωσία. Είχαμε να δημιουργήσουμε   στρατό και  ναυτικό  σχεδόν από το μηδέν», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Stepan Poltorak δήλωσε ότι η χώρα του, σχεδιάζει να αυξήσει τη δύναμη του  στρατού από 232.000 σε  250.000 άνδρες , ενώ δημιουργούνται  έξι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, ένα  ορεινό σύνταγμα πεζικού, τρεις ταξιαρχίες πυροβολικού και δύο πτέρυγες μάχης για την αεροπορία, σύμφωνα με συνέντευξη του στο  ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Poltorak δήλωσε ότι το  ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, συνέταξε  νέο στρατιωτικό δόγμα , λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες απειλές, οι οποίες «έχουν αλλάξει δραματικά».

Ο Korsunsky δήλωσε ότι «ουκρανοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες», συνεργάζονται με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές του ΝΑΤΟ, από την  Τουρκία , μια χώρα που αποτελεί ένα μακρόχρονο  μέλος του ΝΑΤΟ.

«Χρειαζόμαστε συμμάχους και πολύπλευρη  άμυνα, διότι καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί ενάντια στην Ρωσία από μόνη της», είπε ο ουκρανός ΥΠΑΜ.

Η κυβέρνηση  του Κιέβου σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό 5,2 τοις εκατό αυτό το έτος.

«Η Ουκρανία έλαβε  ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας  17 δισεκατομμυρίων  δολαρίων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά  είναι πιθανό να αποδειχθεί ανεπαρκές», δήλωσε ο  Korsunsky είπε. Η σύγκρουση με την Ρωσία έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας. Ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, για παράδειγμα, εδράζονται στην ανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, η  οποία τώρα  είναι στα χέρια των φιλο-ρώσων αυτονομιστών. Αυτό αντιπροσωπεύει  το 25 τοις εκατό των εξαγωγών μας», δήλωσε ο Korsunsky, και προέβλεψε ότι πιθανότατα  θα επέλθει αλλαγή και στην  ρωσική πολιτική,  για την Ουκρανία . «Παίρνουμε μέτρα για την οικοδόμηση  διεθνούς πιέσεως επί του ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν», είπε ο ίδιος.

Δύο αιτήσεις μας έχουν κατατεθεί στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ρωσίας, το τρέχον έτος, τόνισε ο ουκρανός Πρεσβευτής.

Η Ουκρανία υπέβαλε αξίωση για αποζημίωση για την προσάρτηση από την Ρωσία της Κριμαίας, την οποία η  ουκρανική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει  σε 100 δις δολάρια. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα εγκλήματα που διέπραξαν ρώσοι στρατιωτικοί σε επιδρομές τους στην ουκρανική επικράτεια.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία κλήθηκε από το δικαστήριο να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τις αγωγές αυτές, με την δίκη να αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο  το 2015.

Οι υποθέσεις που αφορούν δύο κυρίαρχα κράτη είναι σπάνιες, έτσι η απόφαση του δικαστηρίου, συνεπάγεται σημαντική προσπάθεια, αλλά η  απόφαση δεν μπορεί να « αναμένει»  για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με παλαιότερα άρθρα μας στο pentapostagma.gr, Ουκρανοί αξιωματούχοι από τη διαστημική υπηρεσία της χώρας βρέθηκαν στην Τουρκία  με στελέχη της τουρκικής υπογραμματείας εξοπλισμών, για να συζητήσουν την στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυραυλικής τεχνολογίας. Αν και ευρισκόμενη σε προχωρημένο στάδιο , η τουρκική πυραυλική τεχνογνωσία δεν διαθέτει κρίσιμα «συστηματικά», τα οποία από την άλλη πλευρά,  κατέχουν οι Ουκρανοί, λόγω  πολύχρονης συνεργασίας τους με τους ρώσους.  Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά  τεχνογνωσίας για την κατασκευή  τμήματος του διηπειρωτικού πυραύλου SS-18 Satan στην Τουρκία. Τότε όμως το Κρεμλίνο παρεμβαίνει   και το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα, θεωρήθηκε   μέρος των ρωσοτουρκικών σχέσεων.Τώρα μετά την διαφοροποίηση της κατάστασης λόγγω της κρίσης στην Ουκρανία, οι Τούρκοι ευθυμούν να μάθουν περισσότερα, σε ότι αφορά την πυραυλική τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά η Ουκρανία ευρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων της, και η Τουρκία θεωρείται ο «καλύτερος σύμβουλος στο ζήτημα αυτό».

pentapostagma.gr