19/3/15

Π. Καμμένος και Γ. Λιλλήκας αντίθετοι στο σχέδιο επίλυσης του κυπριακού

Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργο Λιλλήκα
Στην «κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» οδηγεί σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων το σχέδιο για την Κύπρο, το οποίο  «θα δίνει μια λύση που δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη», ανέφερε ο κ. Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργο Λιλλήκα.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με τους δύο άνδρες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους με το νέο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και θέματα οικονομίας.

Ο κ. Καμμένος έκανε, επίσης, λόγο για «την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή ο κυπριακός ελληνισμός, αλλά και ο ελληνικός λαός, με προγράμματα που επιβάλλονται από την τρόικα, τα οποία οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και σε μαρασμό της οικονομίας», εκτιμώντας ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ανθρωπιστική και θα μετατραπεί «σε εθνική κρίση».

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να υπάρχει μια κοινή γραμμή έναντι του Κυπριακού, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον κ. Καμμένο να κάνει λόγο για «αναγνώριση μιας μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συζήτηση η οποία γίνεται για την επιβολή εμπάργκο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εξοπλισμούς, γιατί αυτή η πιθανή επιβολή εμπάργκο ουσιαστικά θίγει μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Κύπρο και την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προανήγγειλε από κοινού πρωτοβουλίες με τον κ. Λιλλήκα «για όλα τα θέματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλήκας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της Κύπρου, και είπε ότι είναι αναγκαίος ο απεγκλωβισμός, το ταχύτερο δυνατόν, από το μνημόνιο, «για να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και να μπορούμε να αποφασίζουμε ανεξάρτητα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τον κ. Καμμένο μοιράζονται κοινές ανησυχίες όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, και αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την επίλυσή του είπε ότι «στηρίζεται στα «έγγραφα Ντάουνερ», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια κακή ή χειρότερη εκδοχή του σχεδίου Ανάν».

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Κύπρου».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Κύπρος «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχει πληγώσει τη σχέση που διατηρούσε διαχρονικά με τη Ρωσία», η οποία ήταν «παραδοσιακά σταθερός σύμμαχος της Κύπρου και που μας στήριξε όποτε χρειάστηκε και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ασκώντας το βέτο για να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα».

naftemporiki.gr