14/11/15

Βρώμικο Παιχνίδι με τις Λέξεις από Γιούνκερ για τον Έλεγχο του Αιγαίου

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι πραγματικά καταιγιστικός ο τρόπος που δέχεται πιέσεις η Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί να μπουν οι Τούρκοι ως συνδιαχειριστές στο Αιγαίο. Με αφορμή την προσπάθεια των Ευρωπαίων να συνεργαστούν με την Τουρκία στο προσφυγικό φαίνεται να εξελίσσεται ένα μεγάλο παζάρι στο οποίο κύριος στόχος των Τούρκων και θεωρούμε απαίτηση κάποιας κρυφής ατζέντας είναι η συνδιαχείρηση του Αιγαίου.

Έτσι μετά την χθεσινή δήλωση του Σούλτς όπως γράψαμε και σε σχετικό άρθρο περί παραχώρησης της φύλαξης των συνόρων από την Ελλάδα στην ΕΕ, σήμερα επανέρχεται ο Γιούνκερ αλλάζοντας τις λέξεις προκειμένου η ίδια απαίτηση να φαίνεται πιο ήπια και εύπεπτη για την Ελλάδα.

Έτσι στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πλέον αναμένεται η σύγκλιση νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου, με την Άγκυρα ήδη να προσδοκά σε μία συμφωνία «λευκή επιταγή» και εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά της η Γερμανία επικεντρώνει όλο το διπλωματικό ενδιαφέρον της πάνω σε μία συμφωνία με την Άγκυρα, καθώς δέχεται τεράστιες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, αποτελώντας τον βασικότερο τόπο προορισμού των προσφύγων. Ενδεικτικό είναι ότι εν μέσω πρωτοφανών πιέσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, χθες ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ ζήτησε σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις ΕΕ- Τουρκίας τη σύναψη μίας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

Θεωρούμε ότι η όλη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και σε καμία περίπτωση όπως και αν είναι διατυπωμένη η απαίτηση, δεν πρέπει να γίνει δεκτή οποιαδήποτε συνεργασία με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Εάν οι Τούρκοι δεχθούνε μια συνεργασία στα δικά τους παράλια με συμμετοχή Ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας τότε ευπρόσδεκτη. Κάθε άλλη εξέλιξη που θα θέτει συνδιαχειριστή του Αιγαίου την Τουρκία θα αποτελεί εθνική ήττα και τότε η υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει απέναντι στον Ελληνικό λαό.
pentapostagma.gr