8/1/16

Σέρβος Πατριάρχης: «Αν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή εμείς θα επιλέξουμε την Ρωσία»

Ο Σέρβος Ορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε στο  ρωσικό πρακτορείο  ειδήσεων Sputnik  ότι, αν τα συμφέροντα της Σερβίας συγκρουστούν  με εκείνα της «Ευρώπης και της Αμερικής», η  Ρωσία «θα είναι η  πρώτη επιλογή», αναφέρει σερβικό ΜΜΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι όταν  υπάρξει «κάποιο  δίλημμα» λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων , τότε η Ρωσία θα έχει την απόλυτη προτεραιότητα .

«Οι σχέσεις μας με την Ρωσία και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αδελφικές, του ιδίου αίματος, της ίδιας πίστης των ανθρώπων. Οι σχέσεις μας ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο κατά το παρελθόν, εκτός από την περίοδο πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που υπήρξε μια τραγωδία τόσο για  τους Ρώσους  όσο και για τους Σέρβους, αλλά και για όλα τα σλαβικά έθνη », είπε ο Σέρβος προκαθήμενος .

Εκτός από αυτό το χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος , η Σερβία «είχε πάντα πολύ στενές και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Ρώσους ορθοδόξους πολίτες».

« Στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν εκπρόσωποι  της σερβικής Εκκλησία σπούδασαν σε ρωσικά εκκλησιαστικά ιδρύματα με βοήθεια από τη Ρωσία. Για να μην αναφέρουμε ότι ο Τσάρος  Νικολάι Ρομανόφ έδωσε λύση σε μια τραγική στιγμή όπως ήταν η έξοδο του σερβικού στρατού από τη χώρα ( 1ος  παγκόμιος πόλεμος),  όταν οι δυτικοί μας σύμμαχοι ήταν σε δίλημμα αν πρέπει να το κάνουν  δεκτό  ή όχι », τόνισε ο Πατριάρχης.

«Η Ρωσία παρενέβη αποφασιστικά κάτι πολύ σημαντικό , επιτρέποντας την επιβίωση του σερβικού στρατού και έθνους», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Σέρβος Πατριάρχης κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό σε  συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η οποία δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα που εορτάζονται και στις δύο χώρες, στις 7 Ιανουαρίου, λέγοντας:

«Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους όσους τις επιθυμούν  πάρα πολύ, με την Ευρώπη, την Αμερική, και την Ρωσία πάνω απ “όλα, αλλά αν υπάρχουν  αντικρουόμενα  συμφέροντα  ή ακόμη  εγερθούν  ερωτήματα, δεν υπάρχει δίλημμα για εμάς,  (δεν) «ναι »ή« όχι », η  Ρωσία έρχεται πρώτη», κατέληξε  ο ίδιος.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapsotagma.gr, με τίτλο (Τι επίκειται; Η Σερβία προμηθεύεται ρωσικά όπλα αξίας 5 δις ευρώ!!), τονίσαμε ότι προετοιμάζεται η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας  μεταξύ της Σερβίας και Ρωσίας ύψους 5 δις, ευρώ.

Μιλάμε για πιθανές παραδόσεις από την Μόσχα στην Σερβία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-300V, τα οποία είναι πραγματικά μοναδικά  για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, και την  οργάνωση του Στρατού της Σερβίας.

Επίσης συζητείται η ουσία του θέματος απόκτησης από τον σερβικό στρατό  τακτικών πυραυλικών συστημάτων με βλήματα που διαθέτουν βαλλιστική τροχιά, όπως είναι οι πύραυλοι Iskander –E , με βεληνεκές 170 χλμ . Τέτοιου είδους  συστήματα στην περιοχή διαθέτουν  μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ, και όχι οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Βελιγραδίου.

Πολλά και μεγάλα σχέδια που τοποθετούν την Σερβία στην κορωνίδα των  φιλικών χωρών  στα Βαλκάνια.
pentapostagma.gr