10/7/16

Αλέξανδρος και Ασπασία

Στα μέσα της δεκαετίας του 1910, η Ελλάδα κόβεται στα δύο. Ο εθνικός διχασμός μοιράζει χωριά, ακόμα και οικογένειες. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έρχονται σε οριστική ρήξη, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρώτου από το θρόνο και της έξωση του από τη χώρα. Τότε τον θρόνο αναλαμβάνει ο δευτερότοκος γιός του, Αλέξανδρος που ήταν ένας πολιτικά άπειρος μπον βιβέρ. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε ερωτευτεί μία γοητευτική Αθηναία, την Ασπασία Μάνου, η οποία όμως δεν ήταν γαλαζοαίματη. Ήταν ένας έρωτας που κυνηγήθηκε ανηλεώς και άντεξε μέχρι τέλους.

Η εκπομπή φωτίζει τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις της εποχής, με τον μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη και την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών από τους Τούρκους , αλλά και τον ρόλο των προσώπων σ έναν κόσμο που άλλαζε , με δραματικές εξελίξεις και ανατροπές. Ο νεαρός βασιλιάς συμπορεύτηκε με τον ευφυή Βενιζέλο και ήταν αυτός που έδωσε το όνομά του στην σημερινή Αλεξανδρούπολη, όταν η πόλη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ένα μήνα μετά την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, ο Αλέξανδρος πέθανε πρόωρα ύστερα από το δάγκωμα μίας μαϊμούς. Ο θάνατος αυτός σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή, αφού πυροδότησε εξελίξεις που άλλαξαν για πάντα τον ρου της ελληνικής ιστορίας. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, εάν ο νεαρός βασιλιάς δεν έκανε, εκείνη τη φθινοπωρινή μέρα του 1920, τον πρωινό του περίπατο στο κτήμα Τατοΐου , ενδεχομένως η Μικρασιατική Καταστροφή να μην είχε συμβεί.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κώστας Σταματόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, ο συγγραφέας και βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, ο γενικός διευθυντής του «Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης, ο αντιπρόεδρος της εθνολογικής εταιρείας, Νίκος Ρωκ Μελάς, η νύφη της Ραλλούς Μάνου, Σοφία Μυλωνά, ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Γιαμαρέλλος. Στην εκπομπή προβάλλεται σπάνιο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από την σύντομη ζωή του Αλεξάνδρου Α΄.
Η ιστορία του βασιλιά Αλέξανδρου και της Ασπασίας Μάνου, στη «Μηχανή του Χρόνου» .

Η ορκωμοσία του Αλέξανδρου στις 11 Ιουνίου 1917