5/8/16

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, θα ανάψει στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο ο Ολυμπιακός Βωμός, κηρύσσοντας την έναρξη των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα κρατήσουν έως και τις 21 Αυγούστου 2016.

"Ολυμπιακοί αγώνες" που στόχο έχουν το χρήμα,αθλητές ντοπαρισμένοι,πολιτικές σκοπιμότητες..

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αθλητές πλήρωσαν μόνοι τους το κόστος  για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν σε αυτούς μόνο και μόνο για να ζήσουν το ολυμπιακό ιδεώδες!

Την 25η Μαρτίου 1896,ημέρα της εθνικής μας εορτής, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας η κήρυξη της έναρξης των «Πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων», εγκαινιάζοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 1896 στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό στάδιο. Συμμετείχαν 285 αθλητές από 14 κράτη: Ελλάδα,Γαλλία,Γερμανία,Η.Π.Α,Βρετανία,Ουγγαρία,Δανία,Αυστρία,Ελβετία,.Αυστραλία,Ιταλία,Βουλγαρία, Σουηδία και Χιλή.

Οι αγώνες ξεκίνησαν  25η Μαρτίου 1896 (6 Απριλίου 1896 με το νέο ημερολόγιο)
Μετά την ομιλία του ο προέδρος της οργανωτικής επιτροπής, διάδοχος Κωνσταντίνος, καλεί το Βασιλιά να κυρύξει την έναρξη των αγώνων "βασιλευ κήρυξε την έναρξη των αγώνων"

"Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες".

Στη συνέχεια, εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και στίχους του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό.
Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από μπάντα  όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών.

10 από τις 14 συμμετέχουσες χώρες κέρδισαν μετάλλια στους Αγώνες.
Οι Η.Π.Α. κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (11), ενώ η Ελλάδα κέρδισε συνολικά τα περισσότερα μετάλλια (46) καθώς και τα περισσότερα ασημένια (17) και χάλκινα (19), χάνοντας την πρώτη θέση στον πίνακα από τις Η.Π.Α. για ένα χρυσό μετάλλιο.

Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. 
Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Μετά το τέλος των Αγώνων, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, καθώς και πολλοί άλλοι (μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αθλητές), υποστήριξαν την ιδέα να διοργανωθούν και οι επόμενοι Αγώνες στην Αθήνα. Ο Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με αυτό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη.
Δείτε το βίντεο και γυρίστε για λίγο  σε μια πιο "ρομαντική εποχή"..
Rafail.org