12/8/16

Έντονη δυσαρέσκεια των Ποντίων της Αμερικής για την κλειστή Παναγία Σουμελά

Αν και η είδηση της κλειστής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία, εντούτοις οι συνεχιζόμενες εργασίες αναστήλωσης, και κυρίως η περιορισμένη πρόσβαση στην ιστορική μονή του Πόντου, συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Ειδικά ενόψει του Πάσχα του καλοκαιριού, φορείς από όλο τον κόσμο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, αναρωτιέται: «Δηλαδή στους 17 αιώνες που λειτουργούσε η μονή κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί; Η διάβρωση υλικών και η βαρύτητα ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν εν έτει 2015 ή 2016;».

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη οι «λόγοι ασφαλείας» είναι προσχηματικοί, και συνεπώς το αρμόδιο υπουργείο της Τουρκίας θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα προσωρινό σκέπαστρο ώστε να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα.

«Γιατί δεν προνοήσαμε; Γιατί δεν επιμέναμε; Γιατί δεν πιέσαμε; Εμείς, ως Αμερικανοί πολίτες έχουμε τρόπο, έχουμε μέσο, έχουμε πρόσβαση. Έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω», τονίζει, αναφερόμενος στις πιέσεις που έπρεπε να ασκηθούν στην τουρκική πλευρά ώστε και φέτος να γίνει η Πατριαρχική Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Βασιλειάδης: Επικρατεί πλέον κύμα ρεβανσισμού αλλά και εθνικο-θρησκευτικού φανατισμού. Είναι προφανές. Τα προσωπεία λίγο ενδιαφέρουν πλέον.

Έντονη είναι και η διαμαρτυρία των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Μολοχίδης, επίσης μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα, υπογράμμισε ότι γίνεται πλέον σαφές πως η Τουρκία προσπαθεί να εξαλείψει κάθε τι που θυμίζει ελληνισμό και ορθοδοξία. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να ασκήσει πιέσεις, και να απαιτήσει τα αυτονόητα από τη γείτονα χώρα», σημειώνει ο Δημήτρης Μολοχίδης.

Κατά συνέπεια, όπως λέει ο πρόεδρος των «Κομνηνών», το προσκυνηματικό ταξίδι στον Πόντο που προγραμματίζει το σωματείο για τον Αύγουστο του 2017 είναι στον αέρα, κυρίως λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία.
pontos-news.gr