8/12/16

Ο Βίος του Οσίου Πατάπιου - Η Ιερά Μονή στο Λουτράκι (Βίντεο)

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ» (Β' προς Τιμόθεον, α' 7). Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε.

Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.

Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.

Ιερά Μονή Όσιου Πατάπιου στο Λουτράκι
O Όσιος Πατάπιος είχε ιδρύσει την Μονή των Αιγυπτίων, όπου κήρυξε και κατεύθυνε πολλούς.
Μετά την κοίμηση του Αγίου Παταπίου, και την καταστροφή της μονής το 536 μ.Χ., ο πνευματικός του αδελφός Όσιος Βάρας μετέφερε το λείψανο του Αγίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας.
 Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων, ο Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το λείψανο του Αγίου  Παταπίου το μετέφερε στο βουνό Γεράνια στο Λουτράκι και το έκρυψε σε ένα σπήλαιο/ασκητήριο το οποίο αργότερα ερήμωσε.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1904 από πολίτες του Λουτρακίου. Ωστόσο, ορισμένοι επισκέπτες από το σπήλαιο πήραν κομμάτια των λειψάνων του Αγίου ως φυλαχτό με συνέπεια ένας ιερέας από το Λουτράκι, ο πατέρας Κωνσταντίνος Σουσάνης να πάρει το λείψανο του Αγίου στην οικία του, με την άδεια της εκκλησίας, προκειμένου να το κρατήσει μακριά από τους βάνδαλους.
Αργότερα το 1952 ο Πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός, ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου - με καταγωγή από την Αίγινα, ίδρυσε μοναστήρι στον τόπο του σπηλαίου και το λείψανο επέστρεψε στο σπήλαιο όπου βρέθηκε.
Πρώτη Ηγουμένη, το 1952, έγινε  η γερόντισσα  Παταπία.Βοήθησε στην δημιουργία και την οικοδόμηση της μονής και ήταν ηγουμένη από το 1963 ως το 1970, οπότε παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.Επόμενη ηγουμένη ήταν η αδελφή Ισιδώρα ενώ μετά την κοίμησή της νέα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Οσίου Παταπίου,έγινε η Μοναχή Χρυσοβαλάντη.