2/5/17

Απόβαση του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (2 Μαΐου 1919)

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κρατά στο χέρι του το τηλεγράφημα του Βενιζέλου
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Μαΐου 1919, όταν άρχιζε η περιπέτεια της μικρασιατικής εκστρατείας, που οδήγησε, 3,5 χρόνια αργότερα, στην καταστροφή. Στις 8.30 εκείνου του πρωινού άρχισε η αποβίβαση των πρώτων ευζώνων του 1ου Συντάγματος Πεζικού στο λιμάνι της Σμύρνης, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του συνταγματάρχη Ν. Ζαφειρίου, αρχηγού του στρατού κατοχής, τα οποία δημοσίευσαν την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες της Αθήνας.

Η αποβίβαση και κατάληψη της Σμύρνης έγινε με απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, με παρότρυνση των συμμάχων νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος ήταν η αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, στην ουσία δηλαδή η υλοποίηση της απόφασης της Αντάντ περί εφαρμογής της επικείμενης συνθήκης των Σεβρών επί των Τούρκων, ηττημένων του πολέμου.

Στην ουσία στόχος ήταν η προστασία των ελληνικών πληθυσμών από την τουρκική αυθαιρεσία καθώς και η ολοκλήρωση της επανανάκτησης εδαφών και πληθυσμών από την άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή η πραγματοποίηση της "Μεγάλης Ιδέας".
Έλληνες και Αρμένιοι υποδέχτηκαν τους Έλληνες ως σωτήρες. Οι Τούρκοι έβλεπαν τον ελληνικό στρατό ως κατακτητή.

Στην Αθήνα, βενιζελικές και αντιβενιζελικές εφημερίδες τροφοδότησαν αυτό το κλίμα του ενθουσιασμού, σημειώνοντας στο σύνολό τους ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε κι έκανε ελληνική τη Σμύρνη.